'
       Nieuws               Doel                  Prive              Weblinks 
Het zelfbouw Band Echo Apparaat voor de Rockband 'Dynamite Jimmy and his Torpedo's

In 1963 was ik als stagiaire van de MTS werkzaam bij Phillips in Nijmegen en in de vrije tijd in de ban van muziek maken.
Echo- of galm apparaten waren toen alleen nog maar voor grote studio's betaalbaar en beschikbaar. Daarom besloot ik om er zelf een te ontwerpen.
Daarvoor kocht ik in een dumpzaak een frame van een geflopte tefifoon. (een soort pick-up met een rubber band met muziekgroeven erin)
Ook kocht ik een opname kop en drie weergave koppen (onderdelen van de toen beschikbare grote bandrecorders) en gebruikte ik een magneet uit een oude fietsdynamo om de het geluid van de band weer te kunnen wissen.
Dit geheel heb ik op een metalen platootje zodanig uitgelijnd, dat een stukje bandrecordertape (dat als een lus aan elkaar geplakt werd) goed langs de opnamekop en de drie weergavekoppen bleef lopen.
De electronische voorversterking en aansturing van de koppen heb ik toen nog met oude radiobuizen ontworpen, omdat geschikte transistoren nog niet beschikbaar waren.

Het geheel leverde een unieke sound met een goed instelbare echo op voor de live optredens met de rockband.
Enige nadeel was dat aan het einde van iedere song het apparaat snel dicht gedraaid moest worden, omdat anders het laatste stuk van de song nog een keer langs kwam. Dit omdat de magneet van de oude fietsdynamo niet sterk genoeg was om het geluid op de band in een rotatie volledig te wissen.

Twee jaar later konden we een (toen nog kostbaar) echo apparaat voor de rockband kopen.

Druk op 'Prive' om terug te gaan.